Op de Europese beurzen gebeurden woensdag niet zoveel spannends. Op één bedrijf na dan. Aan de Duitse Dax sloot sportkledingfabrikant Adidas de dag af met een plus van 8,5%.
Topman Kasper Rorsted zei eerder op de dag bij de presentatie van de jaarcijfers dat de financiële resultaten van Adidas de komende jaren sterker verbeteren dan gedacht. De Duitse producent van sportartikelen put daarbij moed uit de resultaten over 2016, die de eigen verwachtingen hebben overtroffen.
Bijna 20 miljard omzet
Adidas zette vorig jaar een recordverkoop in de boeken. De omzet nam, afgezien van nadelige wisselkoerseffecten, met bijna een vijfde toe tot 19,3 miljard euro. De winst uit voortgezette activiteiten ging met ruim 40 procent omhoog en oversteeg voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf de mijlpaal van 1 miljard euro.
Rorsted sprak van een “uitzonderlijk jaar” dat aantoont dat Adidas de juiste weg is ingeslagen. Het bedrijf heeft er onder zijn leiding voor gekozen zich met name te concentreren op zijn hoofdmerken Adidas en Reebok. Vorig jaar werden al enkele minder goed presterende golfmerken in de etalage gezet, woensdag kwam daar ook het ijshockeymerk CCM bij.
Voor de jaren tot en met 2020 rekent Adidas nu op een gemiddelde winstgroei tussen de 20 en 22 procent per jaar.
Kalm dagje
De Europese aandelenbeurzen in het algemeen stonden woensdag dicht bij de slotstanden van een dag eerder. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. Wel ging Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis op het Damrak in de uitverkoop na de presentatie van de jaarcijfers.
De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent in de plus op 503,28 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 729,54 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.
Boskalis verlaagt dividend
Boskalis kelderde in de AEX 6,6 procent. De van de oliesector afhankelijke onderneming blijft pessimistisch gestemd over de marktvooruitzichten voor het komende jaar. Boskalis rekent op aanhoudend lagere werkvolumes en druk op de bezetting en marges door zwakte in de offshore-energiesector. Het dividend over 2016 werd flink verlaagd.
Ahold Delhaize zakte 0,5 procent. Het Nederlands-Belgische supermarktbedrijf verliest zijn plek in de hoofdindex van de beurs in Brussel, omdat het sinds de overname van Delhaize door Ahold niet Belgisch genoeg meer is volgens de regels van beursuitbater Euronext. Grootste winnaar in de AEX was ING met een winst van 2,4 procent. Daarmee presteerde ING in lijn met andere grote Europese banken.
In de MidKap werd distributeur van chemicaliën IMCD niet beloond voor een stijging van de omzet en winst in het afgelopen jaar. Het aandeel zakte in de MidKap 2,1 procent. Air France-KLM werd 6 procent meer waard. De luchtvaartcombinatie zag in de vervoerscijfers van februari een verbetering van de marktomstandigheden weerspiegeld.